آیا برای تشخیص فیستول حتما ام آر آی لازمه؟

بسیاری از بیماران وقتی به ما مراجعه میکنند، با عکسهای فیستولوگرافی یا MRI یا سونوگرافی می آیند ولی آیا همیشه برای تشخیص فیستول این همه عکس لازم است؟

فیستولوگرافی با تزریق با مواد حاجب داخل دهانه فیستول انجام میشود. این روش سالهاست که دیگر در دنیا منسوخ شده است ولی در ایران هنوز بیمارانی هستند که وقتی به ما مراجعه می کنند با فیستولوگرافی می آیند. این روش ارزش تشخیصی کمی دارد و موقع انجام آن میزان اشعه زیادی به بیمار تحمیل میشود. بنابراین توصیه ما این است که انجام نشود.

روش دیگر سونوگرافی است که اگر سونوگرافی سطحی از روی پوست اطراف مقعد انجام شود ممکن است کمک اندکی کند ولی سونوگرافی داخل مقعدی اگر توسط یک فرد ماهر انجام شود ممکن است کمک کننده باشد.  در اکثر مراکز دنیا که از این روش استفاده میکنند،این سونوگرافی را خود جراح انجام میدهد. انجام آن توسط افراد غیر جراح که یک گزارش برای جراح بنویسند معمولا با نواقصی همراه است مگر آنکه خیلی با تجربه باشند.

روش دیگر MRI است که اگر تکنیسین رادیولوژی آن را با پروتکل درستی انجام بدهد و یک رادیولوژیست ماهر در زمینه فیستول, آن را تفسیر کند میتواند بسیار کمک کننده باشد

اما در بسیاری از بیماران فیستول, بهترین روش برای تشخیص فیستول, معاینه توسط جراح با تجربه است. اما جراح با تجربه هم, گاهی برای انتخاب نوع درمان ترجیح میدهد ام آر آی را درخواست دهد.

مطالعات نشان داده اگر تمام فیستولهای ساده و پیچیده را با هم در نظر بگیریم, یک جراح با تجربه در حین عمل در ۹۳% موارد مسیر فیستول را بدرستی پیدا میکند ولی در فیستولهای پیچیده, ام آر آی به جراح با تجربه هم کمک زیادی میکند. بنابراین در مراکز عمده ی جراحی فیستول در دنیا MRI را فقط در فیستولهای پیچیده و با نظر جراح انجام میدهند.

 بنابراین توصیه من این است که شما اول توسط یک جراح با تجربه در درمان فیستول معاینه شوید و اگر او صلاح دانست MRI انجام دهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس تلفنی با کلینیک